Kinesiology Taping

Kinesiology Taping – vad är det egentligen? Just nu är det väldigt lätt att se dom färgglada tejpen i TV-rutan. Idrottarna både i OS och fotbolls VM använder mycket så kallat ”Kinesiology Taping” som en behandlingsform i helheten. Tejp syns väldigt tydligt när utövarna använder minimal klädsel, men samtidigt kan vi avslöja att tejp används mycket mer i vanliga behandlingssituationer.

Hur fungerar tejpen?

Kinesiology Taping är ett enkelt sätt att behandla, till exempel, för att optimera kroppens funktioner under återhämtning. Kinesiology Taping används mest för att lindra smärta, optimera rörelsefunktionen och påverka rörelseomfånget (ROM) samt kvaliteten på rörligheten i lederna.

Mekanismerna bakom Kinesiology Taping och den klassiska sporttejpen (den vita oelastiska tejpen) skiljer sig fundamentalt både i material och användningsområden. Dessa två metoder/material utesluter ej varandra, de kompletterar snarare varandra.

Tejpen ger information till hjärnan via olika receptorer i huden och med hjälp av ändrad information till hjärnan och hjärnans förmåga att vänja sig, kommer kroppen att tolka signaler på ett annorlunda sätt. Därför är användningsområdena i olika terapier många och sätten att tejpa väldigt olika.

Det är viktigt att poängtera att Kinesiology Taping är ett bra ”verktyg” i behandlingen – MEN absolut inte den enda. Oftast uppnås bästa resultat genom en mix av olika metoder och på det sättet hitta tillbaka till en smärtfri vardag.